Putkiremontit kiinteistössä

Putkiremontti eli linjasaneeraus ammattikielellä ilmaistuna voi tarkoittaa monia erilaisia remontteja taloissa ja asunnoissa. Tässä erilaisia kohteita, joita kiinteistön ylläpidossa voi tulla vastaan kun mietitään pitkän tähtäimen suunnitelmaa taloyhtiössä tai hallituksessa.

Asunnon putkistot vaativat aina silloin tällöin huolenpitoa. Putkistot voidaan kunnostaa nykypäivänä monella eri tapaa, ja tästä syystä putkiremontti on tullut entistä edullisemmaksi. Toki remontilla on edelleen hintaa, mutta enää ei puhuta kymmenistä tuhansista euroista.

Kunnostettavat putkistot

Putkistot joita kiinteistöissä saneerataan ovat normaalisti joitakin näistä:

  • kiinteistön tonttiviemäri
  • kiinteistön pohjaviemäri (kokoojaviemäri)
  • pystyviemärit, asuntojen viemärihaaroitukset
  • tuuletusviemärit
  • käyttövesiputket
  • patteriverkosto

Joissain tapauksissa kaikki yllä mainitut putkistot saatetaan saneerata samalla kertaa, mutta tämä on harvinaista. Vaikka putkiremontti ei enää niin paljoa kustanna, niin useamman kohteen kunnostaminen kerralla saattaa nostaa yhteissumman pilviin.

Putkiremontin toteutus

Edullisimmin putkistot saadaan remonttiin erilaisten pinnoitusmenetelmien avulla. Pinnoitusmenetelmissä vanhan putken sisään luodaan käytännössä uusi putki. Pinnoitteilla on usein vähintään kymmenen vuoden takuu. Joissakin tapauksissa pinnoitteen luvataan kestävän jopa 50 vuotta. Erilaisista menetelmistä mainittakoon putkitus, sukitus ja pinnoitus.

Asukkaalle asuntoa ostettaessa ehkä suurin merkitys taloyhtiön remonteista on juurikin putkiremontin ajankohta. Onko isoin kiinteistön remonteista jo toteutettu vai onko se vasta tulossa eteen lähitulevaisuudessa. Asunto-osakeyhtiöstä osuuksien ostamista ennen tai kiinteistö kaupassa eli omakotitaloa ostettaessa kannattaa ensin tarkastaa mitä remontteja on tehty ja mitä on suunniteltu. Jos linjasaneerausta ei ole tehty ja putkiston ikä alkaa lähennellä jo 50 vuotta, niin silloin se on edessä jossain vaiheessa. Kannattaa myös tutustua putkeremontin tekotapaan eli miten se on toteutettu, jotta voi arvioida tulevia kustannuksia omaan huoneistoon ja sen osakemäärään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *